Zaciname

Predem se omlouvam vsem, kteri neumi cist bez diakritiky, ja s ni zase neumim psat, takze nez bych vsechen text nechal opravit a udelal kontrolu a korekce, tak to uz jde trosku mimo muj zajem, takze mate proste smulu, texty jsou a budou na tomto webu bez diakritiky. Zaroven omluvte chibi, ad uz gramatycke, tak prelkepy 🙂

Mozna by nebylo od veci si rici, jake bude zamereni webu. Jak uz je naznaceno v uvitacim prispevku, budou to zejmena moje osobni zkusenosti a realizovane projekty, ktere bych nerad zapomel. Vetsina z nich se bude opirat o jine zdroje a navody, ktere vsak provedu v praxi a predam dale informace v jazyce mi blizsim.

Aktualni zamereni je na projekty, tykajici se HTPC a s tim vecmi spojenymi, jak po SW, tak HW strance.

Po SW strance se zde urcite budou objevovat informace o provozovani SW KODI (drive XBMC) a to jak ve forme samostatneho SW, tak jako soucasti ruznych specializovanych linuxovych ci jinych distribuci (KODIBuntu, RaspBMC, OpenELEC atd…).
Po HW strance se pak zamerim na provozovani HTPC jak na i386 (x86_64), tak na ARM procesorech.
Osobne doma provozuji 64bit distribuci pro klasicky Linuxovy pocitac se samostatnou instalaci KODI, abych mohl vyuzivat HTPC i pro beznou praci ci jednoduzsi hry atd, ale provozuji i instalace na miniPC typu Banana Pi, se kterum si hraji v praci, ale ocekavam novinku Raspberry Pi 2, na kterou bych v ramci testovani moznosti mel prejet v nasledujicich dnech.

Jelikoz po HW strance toho bylo o klasickych pocitacich napsano mnohe, budu se venovat zejmena tem ARMovym mini pocitacum.

Vetsina navodu a postupu bude zrejme postavena na Linuxovych distribucich Ubuntu 14.04, Debian 7 ci Raspbian ci jinych distribuci, ktere budou vznikat pro nedavno vydany jiz drive zminovany Raspberry Pi 2.
Na sve by si vsak meli prijit i ti, kteri linuxovym distribucim na chut neprisli a jedna verze RPi 2, bude provozovana na Windows 10, kterazto ocesana verze byla prislibena pro tento HW jako volne stazitelna, tzn zdarma.jakmile toto bude mozne, urcite bude jeden RPi 2 spusten prave na tomto OS.

Takze pojdme na to, snad se vam i me informace zde zaznamenavane budou jednou hodit a kdyz ne, tak se taky nic nedeje 🙂

Napsat komentář